Ring til os her
Book en tid

Tlf. 38 10 81 00 eller 38 10 81 90 eller 33 13 42 64
- Åbningstider: Man-fre 08:30-18:00

FAQ

Hvor kommer smerten fra?

Smerter i ryggen er et vigtigt advarselssystem, som oftest fører patienten til undersøgelse og behandling. Typisk stammer smerterne i ryggen fra led og/eller muskler. Hver eneste hvirvel er sat sammen bagtil af to bueled. Når bueleddets normale bevægelighed ændres, sendes der besked via nerven fra kapslen omkring bueleddet til hjernen, hvor dette opleves som smerter. Bruskskiverne er de stødabsorberende skiver, som findes mellem ryghvirvlerne. Den yderste tredjedel af bruskskiven indeholder nervefibre, og rygsmerter kan således også stamme herfra. Er der en bule (udposning) på bruskskiven opstår der et tryk på nerven ned i benet hvilket kan give svære smerter (iskias) eller ud i benet. Endelig optræder der hos næsten alle patienter med smerter en psykisk påvirkning som forårsager muskelspændinger og dermed smerte. Ofte kommer smerterne nemlig fra flere dele af ryggen. Uanset om smerterne kommer fra bueled, bruskskiver eller en bule på diskus og uanset hvor stor den psykiske påvirkning er, giver ondt i ryggen anledning til spændinger i musklerne. Endelig kan rygsmerter også stamme direkte fra én muskel eller ryg-søjlen alene.

Gør en kiropraktisk behandling ondt?

Nej. Erfaringen viser, at patienten der er blevet behandlet kiropraktisk, ikke føler stort ubehag ved behandlingen, men føler sig bedre tilpas, mere afslappet og mere bevægelig efter behandlingen. Hvis man er nervøs spænder man mere i musklerne, og man føler nemmere ubehag.

Er det farligt?

Kiropraktisk behandling er den mest effektive og samtidig mest skånsomme behandling af gener fra bevægeapparatet. Videnskabeligt er det vist, at kiropraktisk behandling er effektiv mod en lang række bevægeapparatslidelser og samtidig er bivirkningerne minimale. Før kiropraktoren går i gang med selve behandlingen, foretages en grundig undersøgelse af patienten for at udelukke evt. ricisi.

Hvad er det der giver en knæklyd?

For mange mennesker er den knæklyd der opstår ved manipulation ikke helt ukendt. Det er den samme lyd der kommer når man “knækker” fingre. Når et led manipuleres øges volumen på den omsluttende ledkapsel. I ledkapslen findes en ledvæske, som i en brøkdel af et sekund forskyder nogle gaslommer. Som regel gør det ikke ondt når man f.eks. “knækker” fingre, leddene får blot en følelse af lethed og bedre bevægelighed.

Får man løse led?

Nej. Kiropraktoren behandler KUN de led der er mindre bevægelige og derved genopretter normal bevægelighed. Derved mindskes slidtagen generelt i rygsøjlen.

Hvor mange behandlinger skal der til?

I forhold til andre behandlingstyper er det kiropraktiske behandlingsforløb ofte kortere. Hvor mange behandlinger der kræves vurderes individuelt fra person til person og fra den ene behandling til den næste, alt efter hvor hurtigt der indtræffer en bedring i patientens fysiske tilstand.

Hvor ofte må man få en behandling?

Hvor ofte en behandling er tiltrængt afgøres af bevægeligheden i rygsøjlen eller det pågældende led i arme eller ben. Hvis der er nedsat bevægelighed (HYPOmobilitet) i et led er det på sin plads med en manipulation. Er der normal bevægelighed eller for meget bevægelighed (HYPERmobilitet) i et led vil en kiropraktor ikke behandle leddet.

Skal man have en henvisning fra egen læge?

Nej. Det er ikke et krav, at man skal have en henvisning for at konsultere en kiropraktor. Men i flere tilfælde foregår der et tæt samarbejde med den respektive læge m.h.t. patientens forhistorie, rekvirering af røntgenbilleder, evaluering af det pågældende problem, evt. videre henvisning o.s.v.

Har en henvisning betydning for prisen?

Nej. Hvad enten man har en henvisning eller ej er prisen den samme for alle. Kiropraktorerne er godkendt af den offentlige sygesikring som yder tilskud til alle patienters behandling efter et fastlagt enhedssystem (se i øvrigt honorarlisten).

Hvad kan jeg selv gøre?

Den bedste førstehjælpsbehandling man kan give sig selv er oftest at nedkøle det smertende område med en ispakning i ca. 10 min samt at tage nogle håndkøbs smertestillende tabletter, f.eks. ipren, ibumetin etc. Trykaflastning af det pågældende led kan i starten lindre men forholdsvist hurtigt gælder det ofte om at komme på benene og i bevægelse. Vær god ved dig selv! Få et kropscheck og brug behandling forebyggende.

Har du personlige spørgsmål til kiropraktorerne kan du skrive til nils@kiro-fys.dk