FAQ
Hvor kommer smerten fra?
Smerter i ryggen fungerer som et advarselssystem, der ofte leder patienten til undersøgelse og behandling. Typisk stammer smerterne fra led og/eller muskler. Hver ryghvirvel er forbundet bagtil via to bue led, og når bevægeligheden i bueleddet ændres, sendes der besked via nerver fra kapslen omkring bueleddet til hjernen, hvor det opleves som smerte. Bruskskiverne mellem ryghvirvlerne fungerer som stødabsorbere, og den yderste tredjedel af bruskskiven indeholder nervefibre, hvilket kan være en kilde til rygsmerter. Hvis bruskskiven buler ud og trykker på en nerve, kan det forårsage smerter, der stråler ned i benet (iskias) eller ud i benet. Desuden oplever næsten alle patienter med rygsmerter en psykisk påvirkning, der forårsager muskelspændinger og yderligere smerte. Smerterne kan ofte stamme fra flere dele af ryggen, og uanset om de kommer fra bue led, bruskskiver, en bule på diskus eller en psykisk påvirkning, vil det ofte føre til spændinger i musklerne. Rygsmerter kan også stamme direkte fra en enkelt muskel eller fra rygsøjlen alene.
Gør en kiropraktisk behandling ondt?
Nej. Erfaring viser, at kiropraktisk behandling sjældent forårsager stort ubehag. De fleste patienter føler sig efter behandlingen bedre tilpas, mere afslappede og mere bevægelige. Nervøsitet kan føre til muskelspændinger, hvilket kan gøre behandlingen mindre behagelig.
Er det farligt?
Kiropraktisk behandling er både effektiv og skånsom i forhold til problemer med bevægeapparatet. Videnskabelige undersøgelser har dokumenteret, at kiropraktisk behandling er effektiv mod mange bevægeapparatslidelser og at bivirkningerne er minimale. Før behandlingen påbegyndes, foretager kiropraktoren en grundig undersøgelse af patienten for at udelukke eventuelle risici.
Hvad er det, der giver en knæklyd?
Mange mennesker kender lyden af et knæk, der opstår ved manipulation, som svarer til lyden ved at “knække” fingre. Når et led manipuleres, øges volumen på den omsluttende led kapsel. I led kapslen findes en led væske, som i et kort øjeblik forskyder gaslommer, hvilket skaber en knæklyd. Denne proces forårsager som regel ikke smerte, men kan give en følelse af lethed og forbedret bevægelighed.
Får man løse led?
Nej. Kiropraktoren behandler kun de led, der er mindre bevægelige, og genopretter derved normal bevægelighed. Dette mindsker generelt slidtage i rygsøjlen.
Hvor mange behandlinger skal der til?
Kiropraktiske behandlingsforløb er ofte kortere sammenlignet med andre behandlingsformer. Antallet af nødvendige behandlinger vurderes individuelt, afhængigt af patientens fysiske tilstand og hastigheden af forbedringen fra én behandling til den næste.
Hvor ofte må man få en behandling?
Hyppigheden af behandlinger afhænger af bevægeligheden i rygsøjlen eller det pågældende led i arme eller ben. Hvis der er nedsat bevægelighed (hypomobilitet) i et led, kan en manipulation være passende. Hvis leddet har normal bevægelighed eller for meget bevægelighed (hypermobilitet), vil kiropraktoren ikke behandle det.
Skal man have en henvisning fra egen læge?
Nej, en henvisning fra egen læge er ikke nødvendig for at konsultere en kiropraktor. I mange tilfælde samarbejder kiropraktoren dog tæt med patientens læge vedrørende patientens forhistorie, rekvirering af røntgenbilleder, evaluering af problemet og eventuel videre henvisning.
Har en henvisning betydning for prisen?
Nej, prisen er den samme, uanset om man har en henvisning eller ej. Kiropraktorerne er godkendt af den offentlige sygesikring, som yder tilskud til behandling efter et fastlagt enhedssystem (se honorarlisten for yderligere oplysninger).
Hvad kan jeg selv gøre?
En effektiv førstehjælpsbehandling er ofte at nedkøle det smertende område med en ispakning i ca. 10 minutter og tage håndkøbs smertestillende tabletter, som f.eks. Ipren, Ibuprofen. Trykaflastning af det pågældende led kan lindre i starten, men det er også vigtigt at komme i gang med bevægelse så hurtigt som muligt. Vær god ved dig selv – få et kropscheck og overvej forebyggende behandling.
Har du personlige spørgsmål til kiropraktorerne, kan du skrive til nils@kiro-fys.dk.